Neodvisno omrežje je pri Ministrstvu za kulturo vpisano v razvid medijev pod zaporedno št. 2171.

© 2020 neodvisen.si

Nacionalni podporniki programa

 

ostali podporniki programa »

 

Konkretno in neposredno

Recept za zmanjševanje zasvojenosti in kriminalitete

V družbi je veliko zasvojenosti in kriminalitete. Pogosto se kriminaliteta in zasvojenost med seboj prepletata. Kot na primer, na eni strani so preprodajalci drog, na drugi zasvojenci. Pogosto pa so preprodajalci tudi zasvojenci in zasvojenci pogosto tudi preprodajalci.

Resnica

Zmotno mislimo, da se bodo kriminal in droge v družbi zmanjšale ali prenehale, če bomo kriminalce strožje kaznovali in zasvojence izločali iz družbe. Raziskave so pokazale, da to ne deluje tako. Višje kazni ne zmanjšujejo kriminala v družbi. In izločeni in osramočeni zasvojenci, postajajo zato še bolj nesrečni in zasvojeni.

Rešitev

Dokazano je, da bi pomagalo le drugačno razmišljanje večine in drugačno funkcioniranje družbe kot celote. Ne represivno, ampak solidarnostno. Kriminologi dokazujejo, da je rešitev le v bolj povezani družbi ljudi, ki skrbijo drug za drugega in si medsebojno pomagajo.

mag. Fides Ramšak

mag. Fides Ramšak

univ. dipl. pravnica, kriminologinja, zagovornica - glas otroka

Je predstavnica zagovornikov otrok, članica projektne skupine SIPP (Skupina za izvedbo pilotskega projekta) in članica skupine za promocijo projekta "Zagovornik - glas otroka" pri Varuhu človekovih pravic RS.

Število prispevkov

10